Finasteride - de oplossing voor haaruitval

Als je finasteride wilt kopen om jouw haaruitval te
bestrijden dan ben je hier op de juiste plek!

Koop finasteride

Finasteride ervaring

De ervaringen die sommige mannen hebben met seksuele bijwerkingen gerelateerd aan finasteride tabletten zoals Propecia zijn overal uitgebreid besproken. We hebben hieronder de Nederlandse vertaling van een artikel toegevoegd waarin een jonge man verteld over zijn erfelijke haaruitval en zijn behandeling met finasteride om er iets aan te doen. Uiteraard ligt de nadruk in zijn verhaal op de negatieve invloed het had op zijn seksuele functioneren. Maar misschien nog wel veel interessanter in dit artikel is het standpunt van de dokter die hem de finasteride tabletten voorschreef. Zij zegt dat ze haar man ook aan de finasteride heeft geholpen en dat ze helemaal niets te klagen heeft. Deze tegenstrijdigheden illustreren de situatie goed. Vergeet niet dat mannen met negatieve ervaringen eerder geneigd zijn hun verhaal op het internet te doen dan de mannen die tevreden zijn met hun finasteridegebruik. Over het algemeen zijn er maar heel weinig mannen die bijwerkingen ervaren met finasteride tabletten om hun haaruitval te behandelen.

De (Niet Zo Harde) Waarheid Over Haaruitval Medicijnen

Jeff O. was 35 jaar oud toen Credit: Illustratie van Mark Matchozijn vrouw hem voor het eerst confronteerde met hun toenemende kleurloze seksleven. Het stel ging van bijna dagelijkse potjes vrijen naar misschien zo'n één keer elke twee maanden. "Ik had het nauwelijks door," zegt Jeff. "Ik kon een erectie krijgen. Maar hij was lang niet zo hard als voorheen. En dan nog iets-" Er is nog meer? "Ja," zegt Jeff, een verkoopvertegenwoordiger van medische producten die uit Californië komt. "De kleur van mijn sperma was geel geworden."

Na meerdere bezoeken bij de dokter en een legio aan testen, was het Jeff duidelijk geworden dat hij lijdt aan een te laag testosteron niveau, en de reden daarvan schokte hem. "Ik zal de rest van mijn leven hormoontherapie nodig hebben," en vervolgt, "vanwege Propecia".

Propecia werd bejubeld als zoiets als een wondermiddel toen het in 1997 voor het eerst op de markt werd gebracht. Het medicijn was effectiever als strijdmiddel tegen haaruitval dan Rogaine en kliederige plaatselijke toediening was niet nodig. Toentertijd waarschuwde farmaceutisch bedrijf Merck dat een klein percentage van alle Propecia gebruikers bijwerkingen in de vorm van een slappere erectie en verminderd libido zouden kunnen ervaren. Maar voor miljoenen mensen die ervoor kozen Propecia te gebruiken om hun haaruitval te doen stoppen, was het zeker het risico waard.

Nu heeft nieuw onderzoek aangetoond dat Merck de mogelijke bijwerkingen heeft onderschat. Als onderdeel van een onderzoek dat in juni 2011 werd gepubliceerd in het 'Journal of Sexual Medicine', heeft dr. Michael Irwig van George Washington University een enquête gehouden onder 71 reguliere Propecia gebruikers en vond zodoende dat 94 procent last had van een laag libido, 92 procent erectiestoornissen ervaarden, en 92 procent verminderde zin in seks. Bovendien toonde de enquête aan dat sommige bijwerkingen gemiddeld 40 maanden aanhielden nadat patiënten het medicijngebruik hadden gestaakt, en zo verwoedend de veronderstelling de nek omdraaide dat ongewenste symptomen verholpen kunnen worden door simpelweg de pil niet meer in te nemen. "Dat is de ontdekking van deze studie - de aanhoudende bijwerkingen van Propecia," zegt Irwig.

Het is belangrijk om in gedachte te houden dat de steekproefomvang van Irwig's onderzoek klein was en dat de meeste mannen die hij had geïnterviewd gerekruteerd waren van Propeciahelp.com, een online supportgroep. Het percentage van gebruikers die last hebben van significante bijwerkingen is beduidend kleiner dan dat dit onderzoek suggereert. Toch is er weinig twijfel dat deze bevindingen in de toekomst meer aandacht binnen onderzoeken zullen krijgen. Ze hebben al advocaten aan zich gebonden: Een aantal kantoren in Amerika proberen een zaak tegen Merck aan te spannen. De sleutelvraag is nu of Merck wist dat de bijwerkingen konden aanhouden zelfs als patiënten stopten met gebruik van dit medicijn.

Als er sluitend bewijs is, dan zou dat maar zo door Merck's eigen toedoen tot stand zijn gekomen. Volgens een klacht die in Florida is aangediend, heeft Merck de waarschuwing op het etiquette uitgebreid met de toevoeging "aanhoudende erectiestoornissen na beëindiging" nadat een studie door Sweden's Medical Products Agency suggereerde dat Propecia een lange termijn seksuele remmer zou kunnen zijn.Maar de aanpassing op het etiquette kwam pas onlangs in Zweden. In maart 2010 werden de kleine lettertjes ook in Italie aangepast, maar niets over de mogelijke aanhoudende seksuele bijwerkingen verschenen in Amerika tot deze lente, misschien in reactie op de publicatie van Irwig's onderzoek en de recentie van het Center for Sexual Function van de Lahey Clinic in Peabody, Massachusetts, die tot éénzelfde conclusie kwamen.

In een verklaring als antwoord op onze vraag, gaf Merck toe dat sommige Propecia gebruikers - zij gaven zelf 1.3 procent aan - last hadden van erectiestoornissen, maar het bedrijf benadrukt de vraag hoe lang de bijwerkingen kunnen aanhouden, en zegt dat "causale verbanden...nog niet zijn vastgesteld."

Om het verband tussen haargroei en het seksueel functioneren te begrijpen, helpt het om te weten hoe het medicijn werkt. Finasteride, het actieve ingrediënt in Propecia, is een 5-alfa-reductase remmer, hetgeen betekend dat het de conversie van testosteron naar het meer potente dihydrotestosteron (DHT) blokkeert, dat de haren dunner maakt en bijdraagt aan kaalheid. Finasteride was oorspronkelijk ontwikkeld om een vergrote prostaat te doen krimpen (in het medicijn Proscar), maar artsen merkten op dat het ook haargroei veroorzaakte.

Noemenswaardig is dat pasgeboren jongetjes zonder het vermogen om testosteron naar DHT te converteren ook geboren worden met tweeduidige genitaliën. "Je hebt DHT nodig om een penis te maken," legt Irwig uit. Dit is de reden dat zwangere vrouwen wordt verteld om aanraking met dit medicijn te voorkomen.

Deze meest recente waarschuwing rondom Propecia biedt geen troost voor David M., een 29 jarige uit Virginia, die van de drugs afkwam na vier jaar en toen merkte dat de bijwerkingen verergerden in de volgende 12 maanden. Hij heeft nu last van lage testosteronwaarden (dat kan leiden tot gynaecomastie, wat door pestkoppen op het schoolplein ook wel "bitch tits" worden genoemd). David geeft toe dat hij niet veel research had gedaan voordat hij zijn eerste doktersrecept aanvroeg. "Ik was haren aan het verliezen, en mijn dermatoloog stelde voor om Propecia in combinatie met Rogaine te gebruiken," zegt hij. "Het heeft ongetwijfeld mijn haaruitval gestopt. Het deed precies wat het moest doen."

Er zijn ook vele mannen die het medicijn al jaren gebruiken zonder problemen. Abdulmaged M. Traish, een professor in de biochemie en urologie aan de Boston University School of Medicine, legt uit, "Redundantie is onderdeel van biologie. Als één systeem uitvalt, neemt een ander systeem het over," wat betekend dat het menselijk lichaam kan compenseren voor het verlies aan DHT via verschillende wegen.

Om de aanhoudende effecten van Propecia adeqaat te onderzoeken, zou Merck een onderzoek moeten uitvoeren onder 10.000 patiënten - één helft op Propecia, één helft op een placebo - over een periode van vijf jaar, zegt Irwig. "Maar ik zie die studie niet gebeuren. Het is te duur." De kennis die we hebben zonder een onderzoek is dit: Stop met het gebruiken van Propecia en neem het risico dat je het haar verliest dat je behield of dat terug groeide binnen het jaar.

Wat er nu gaat gebeuren hangt af van de rechtbank; gerechtelijk vooronderzoek is al begonnen. (De FDA, ondertussen, is relatief stil op dit onderwerp. Het heeft Propecia in 1997 goedgekeurd om haaruitval te bestrijden en, met uitzondering van de waarschuwing voor Merck in 2009 vanwege het niet duidelijk te zijn over de gevaren, heeft er weinig aandacht aan gegeven.) Maar één ding waar iedereen het over eens kan zijn is de behoefte aan meer informatie. Zoals Bernard Daskal, een partner bij Lynch Daskal Emery, een advocatenkantoor in Manhatten die Propecia bestudeerd, zegt, "Als je vragen hebt, ga naar een dokter, niet een advocaat."

Voor wat het waard is, Dr. Julian Mackay- Wiggan, een dermatoloog aan Columbia University, schrijft nog steeds Propecia aan haar patiënten voor, net zoals vele andere artsen. "Ik zeg tegen mijn patiënten, 'Dit is een relatief nieuw medicijn, en dit is wat we erover weten, en feit is dat we vaak pas meer te weten komen na verloop van tijd,'" zegt ze. "Maar op dit moment, gebaseerd op wat we weten, voel ik me comfortabel om het voor te schrijven." Als iemand haar intenties in twijfel trekt, ze heeft een redelijk sterk verweer. "Ik weet niet of hij wil dat ik dit zeg," zegt ze, "maar ik heb mijn echtgenoot ook op Propecia."

Bron: Rapkin, M. (2012). The (Not So Hard) Truth About Hair Loss Drugs [De (Niet Zo Harde) Waarheid Over Haaruitval Medicijnen]. (koopfinasteride.nl, Vert.). Internet: www.mensjournal.com/magazine/the-not-so-hard-truth-about-hair-loss-drugs-20121115.

De ervaringen met finasteride van lotgenoten

Ons doel is om een eerlijk, objectief, en dus waardevol inzicht te geven over de ervaringen die anderen hebben met het gebruik van finasteride om haaruitval tegen te gaan. Kanttekening: 5 sterren betekend geen bijwerkingen.

Deel jouw ervaring met anderen

Hoe beoordeel jij de werking?
Hoe beoordeel je de bijwerkingen? (5 sterren = geen bijwerkingen)
Wat is je eindbeoordeling?

Haaruitval stoppen? Maximale resultaten behaal je met farmaceutische finasteride!

Koop finasteride